Les granotes verdes som un equip transdisciplinar de persones que creiem que podem canviar la nostra quotidianitat amb l’ajut d’eines col·lectives de transformació. Pensem que els horts són una eina que permet explorar camins que ens fan (re)pensar com es treballa al camp, com ens relacionem amb la “natura”, com es produeixen els aliments què mengem i què sabem del què mengem.
Ens inspirem en l’agroecologia com a manera global de relacionar-nos amb l’entorn. A més, entenem que aquestes relacions amb el medi no es poden desvincular d’unes determinades relacions socials, econòmiques i polítiques.
Hortejant vol aportar a la comunitat educativa una perspectiva transdisciplinar de certs continguts que massa sovint es fragmenten en l’aprenentatge així com una reconnexió amb la natura des de la pràctica educativa.
El projecte Hortejant està impulsat per Les Granotes Verdes però compta amb la col·laboració de moltes persones amb les que anem teixint una xarxa de relacions horitzontals.
Patricia Homs. Sóc llicenciada en Biologia i Filosofia per la Universitat de Barcelona (UB). Tinc el Diploma d’Estudis Avançats en Ecologia i el Màster d’Antropologia i Etnografia. Sóc doctora en Filosofia amb una tesi que travessa diverses disciplines i que porta per títol: El dualisme naturalesa/cultura en ecologia. He treballat diversos anys al Departament d’Antropologia (UB) en el projecte: “Abordar los límites de la sostenibilidad” i actualment participo en el projecte: “Horticultura ecològica i cooperativisme” a Santa Margarida i els Monjos. He estat la coordinadora del programa educatiu de l’Àrea de Ciència a l’Arts Santa Mònica (Barcelona) per part de la UB des de 2009 fins a 2012 mitjançant un conveni amb la Generalitat de Catalunya. Totes les activitats del projecte hibriden la recerca científica, la creativitat artística i les metodologies participatives en les pràctiques educatives. Al llarg del curs 2012-2013, he estat membre del projecte: “Sistemes oberts. Experimentalitat artística i creativitat científica”, dirigit al professorat de primària i secundària. Des de fa més de 12 anys, estic vinculada al món de l’agroecologia participant en diverses cooperatives de consum ecològic, fent tallers i xerrades o organitzant jornades sobre temes relacionats amb l’agricultura ecològica i el consum crític. En els últims dos anys, m’he centrat en la formació i realització d’activitats a horts educatius i, a banda de tenir el meu propi hort, he cursat el programa: “L’hort ecològic com a recurs educatiu”.
Roser Casellas. M’inspiro en la naturalesa trobant-hi l’equilibri. La meva experiència és eminentment pràctica, reaprenent amb grans mestres sobre les plantes, experimentant per mi mateixa un estil de vida lligat a l’autosostenibilitat, practicant la permacultura aplicada a la bioconstrucció, sobirania alimentaria, sanitària…
He nascut al camp, vinculada des de sempre a l’agricultura i horticultura tradicional i estudiant actualment la seva transformació i assimilació d’una manera més holística per l’esser humà.
Sara Colomer. Sempre he estat lligada al món de l’educació, fent de monitora en diferents casals d’estiu i activitats extraescolars. Des de ben joveneta ajudava a la meva àvia a l’hort familiar i, des de llavors, la relació amb la naturalesa i l’hort han estat les meves dues grans passions.
La meva il•lusió és reforçar les relacions humanes a través d’activitats a l’hort i ensenyar maneres de cultivar de forma ecològica, responsable i sostenible.
Des de fa molts anys, he participat en cursos de formació en agricultura i ramaderia ecològica, de preparats vegetals, biodinàmica i tracció animal, entre d’altres, impartits a l’Escola Agrària de Manresa. Aquesta formació juntament amb l’experiència de treballar en diversos horts i projectes productius són una de les bases dels meus coneixements.
El projecte Hortejant està assessorat pel Dr. Xavier Sans, professor del Departament de Biologia Vegetal de la Universitat de Barcelona i director del grup de recerca Agroecoystems. Des de 1999 és el director del primer Màster d’Agricultura Ecològica (títol propi de la UB) a Espanya i un dels primers al món. Ha publicat més de 100 articles en revistes internacionals i nacionals.