Taller: L’horta amb els sentits

Preparatius abans de començar el taller

Preparatius abans de començar el taller

La setmana passada conjuntament amb l’Aresta vam fer un taller a l’Escola Mare de Déu de l’Esperança de Figuerola del Camp amb l’objectiu d’aprendre els beneficis per la nostra salut dels aliments frescs i ecològics de l’horta. Els nens i nenes d’infantil i primària d’aquesta escola estan fent un projecte anual d’alimentació i salut. En aquest primer taller, vam olorar, tocar, tastar i escoltar una diversitat de fruites i verdures i vam aprendre a identificar els productes frescs i sans!

El vostre centre encara no té hort ?

Si teniu ganes de tenir un hort a l’escola però us sentiu perdudes i no sabeu per on començar, contacteu amb nosaltres!

Us oferim un seguit de tallers per començar amb el disseny i la creació del vostre hort. També oferim sessions d’assessorament per tenir un hort ecològic sa i equilibrat.

Nous catàlegs d’activitats educatives Curs 2015-2016

Us presentem les activitats que oferim des d’Hortejant conjuntament amb l’Aresta pel proper curs 2015-2016. Totes les  activitats  estan vinculades a la producció d’aliments, la ciència, la cuina i una alimentació saludable i agroecològica. Cadascun dels 4 catàlegs condensa una de les nostres línies educatives del projecte global en agroecologia i cooperativisme. Per accedir als diferents catàlegs cliqueu al títol:

  •  Horts escolars ecològics. Tallers educatius que vinculen l’hort escolar amb el currículum escolar d’una forma creativa i experimental. També oferim serveis de disseny, manteniment i assessorament d’horts escolars ecològics adreçats al professorat dels centres educatius.
  • Del cereal al pa. On trobareu tallers que donen a conèixer de forma pràctica tots/es els agents i pràctiques involucrades en l’elaboració del pa: des de la sembra del cereal fins l’elaboració de la farina i el pa.
  • FermentAcció. Proposta de tallers per conèixer de forma pràctica la importància de les fermentacions en la vida quotidiana i en l’elaboració d’alguns productes alimentaris bàsics (pa, iogurt, formatge, etc). A més, ens aproximarem al paper dels microorganismes en els ecosistemes  i la vida.
  • Extraescolars.  Catàleg que detalla tres propostes d’activitats extraescolars: Del camp al plat, ReciclArt i Organic Gardening.

Totes les activitats estan dinamitzades amb metodologies participatives i vivencials i potencien el treball en equip. Els tallers estan creats des d’una mirada transdisciplinar, fomentant la  creativitat, l’experimentalitat i la comprensió de la importància de l’agricultura i l’alimentació en la societat i en les nostres vides quotidianes.

Si voleu més informació, estaríem encantades de fer-vos una visita al vostre centre i concretar una proposta que s’adapti específicament a les vostres necessitats sense cap compromís. Escriviu-nos: lesgranotesverdes@gmail.com

Nou catàleg d’activitats educatives pel curs 2015-2016

catàleg activitatsJa tenim el catàleg d’activitats per escoles i instituts pel proper curs 2015-2016. Hem seleccionat dos tallers per cada cicle educatiu (infantil, primària i secundària). Trobareu més informació dels tallers al document que us podeu descarregar aquí. Si teniu preguntes o voleu fer un taller a mida al vostre centre educatiu, no dubteu en contactar-nos: lesgranotesverdes@gmail.com

Taller de destil·lació de plantes al centre Pàmies

El proper dissabte 1 d’agost per la tarda farem un taller de destil·lació de plantes a les instal·lacions Pàmies a Balaguer. Pel matí, es farà una visita als hivernacles amb el gran mestre Josep Pàmies seguit d’una sessió d’intercanvi de coneixement (salut natural i plantes), al migdia es farà menú amb la cuina solar i a la tarda el taller de destil·lació impartit per la Roser Casellas de la nostra associació. En el aquest enllaç trobareu més informació sobre la jornada.

Nous cursos d’horticultura ecològica adreçats al professorat

De cara al curs vinent us oferim un seguit de cursos d’introducció a  l’agroecologia adreçats al professorat on tractarem els temes bàsics per gestionar un hort escolar i també oferim eines col·lectives per coordinar-ne la seva gestió. En concret, us proposem els següents cursos: “Introducció a l’horticultura ecològica”, “Com fer un bon compost?”, “Les parades en crestall”, “Disseny col·lectiu de l’hort escolar”, “Eines de gestió col·lectiva de l’hort”, “Plantes que curen plantes” i “La fertilitat del sòl”.  Si esteu interessats/es en fer algun curs al vostre centre educatiu, poseu-vos en contacte amb nosaltres!

La fertilitat del sòl Curs d'introducció als horts escolars ecològics

Del camp al plat: agricultura, alimentació i cuina. Extraescolar 2015-2016

Us presentem una nova extraescolar que oferim juntament amb L’Aresta: Del camp al plat.

Del camp al plat és una extraescolar anual dividida en tres trimestres. Està formada per 5 blocs temàtics: 1) De l’hort al plat, 2) Conservem els aliments!, 3) Elaborem els nostres aliments!, 4) D’on ve el que mengem? i 5) Cuina i ciència. Cada trimestre treballarem tots els blocs, tot alternant activitats de cada un d’ells.

A l’extraescolar Del camp al plat introduïm als nens i nenes en el món de la cuina i de l’alimentació a partir de l’experimentació i la creativitat. Ens aproximarem a la cuina, tot fent el recorregut per allò que passa des que cultivem l’aliment al camp fins que arriba al nostre plat. Coneixerem les diferents pràctiques agrícoles i de producció d’aliments actuals i aprendrem a canviar alguns hàbits en l’àmbit de l’alimentació i el consum des d’una perspectiva agroecològica i de respecte al medi ambient i a les persones.

niños
Totes les sessions les durem a terme tot emprant metodologies participatives que fomenten l’experimentalitat, el treball en equip i cooperatiu, la transdisciplinaritat i la creativitat. Cada taller inclou una sèrie de dinàmiques per conèixer els conceptes que es treballaran a la sessió i una part pràctica on manipularem, elaborarem o cuinarem aliments. Totes les activitats són adaptables segons les edats del grup.

Si voleu saber-ne més, podeu consultar el dossier de l’extraescolar: Del Camp al Plat       o escriure’ns a lesgranotesverdes@gmail.com.

ReciclART: extraescolar de reciclatge i pràctiques artístiques

Us presentem una nova extraescolar que estem oferint juntament amb la consultoria ambiental El Garrofer a les escoles del Baix Penedès. ReciclART és una extraescolar anual dividida en tres trimestres: Reciclatge creatiu, Viure amb menys residus i Hort reciclat. L’extraescolar aborda el reciclatge, la reutilització, la reducció i la recuperació de residus des d’una vessant creativa i transdisciplinar. Al llarg dels tallers vivencials de les diferents sessions es treballaran conceptes relacionats amb l’educació ambiental, les arts, les ciències naturals i les ciències socials tot tractant de canviar alguns hàbits quotidians en l’àmbit del consum.

foto reciclartL’objectiu de ReciclART és presentar el residu com a un recurs que, fins i tot, pot acabar generant vida a l’hort, i alhora treballar diferents pràctiques de consum responsable que en redueixin la generació.

Totes les sessions es duran a terme emprant metodologies participatives que fomentin l’experimentalitat, el treball en equip i cooperatiu, la transdisciplinaritat i la creativitat.

Si voleu més informació sobre l’extraescolar podeu descarregar-vos el dossier: RECICLART_EXTRAESCOLAR 2015-2016 o escriure’ns un correu electrònic: lesgranotesverdes@gmail.com

Taller de destil·lació de plantes medicinals al 5é mercat de les Espècies d’Argençola

El dissabte passat es va celebrar el 5è Mercat de les Espècies a Argençola, i per segon any consecutiu vam estar presents encenent el nostre alambí.
Vam destil·lar farigola de dues classes: Thymus vulgaris i Thymus zygis. Al llarg del procés, vam obtenir l’oli essencial i l’hidrolat (aigua floral). Els assistents van poder participar en totes les fases de la destil·lació.  Tot i el vent que feia, vam poder disfrutar de l’alquimia de l’alambí!!
P6131284 P6131320

Taller d’esqueixos de sàlvia i romaní

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Preparant esqueixos de sàlvia i romaní

Aquesta setmana els alumnes de 2n d’ESO de l’IES El Foix ens han visitat al Castell de Penyafort perquè estan fent el crèdit de síntesi sobre plantes remeieres. Al taller hem parlat sobre els diferents tipus de reproducció de les plantes, sexual i asexual, i hem fet esqueixos de sàlvia i romaní. Per ajudar a l’arrelament dels esqueixos hem fet un preparat amb fulles de desmai que conté moltes hormones d’arrelament!