Què oferim?

 Disseny, creació i dinamització de l’hort

huerta circuloDissenyem horts educatius en funció de les possibilitats i necessitats del centre. Organitzem les tasques bàsiques de manteniment i proposem realitzar-les mitjançant activitats i tallers orientats a tota la comunitat educativa!

Tallers educatius

Tallers creatius, experimentals i vivencials en l’àmbit de l’horticultura ecològica. Oferim tallers adaptats a les diferents edats a l’hort de la vostra escola. Totes les activitats parteixen del coneixement previ del grup i es basen en metodologies participatives. Fem tallers d’introducció a l’horticultura ecològica i activitats centrades en alguns conceptes i pràctiques agroecològiques com ara les associacions de plantes, les rotacions de cultius, el compostatge, l’encoixinat, parades en crestall, bancals elevats, jardins d’aromàtiques, hotels d’insectes, cicle de la matèria i l’energia, la fertilitat del sòl). Si voleu més informació, us podeu descarregar el catàleg d’activitats educatives 2015-2016 aquí.

Cursos i assessorament adreçat al professorat

Cursos d’introducció a l’agroecologia adreçats al professorat on tractem els temes bàsics per gestionar un hort escolar i també oferim eines col·lectives per coordinar-ne la seva gestió. En concret oferim els següents cursos: “Introducció a l’horticultura ecològica“, “Com fer un bon compost?“, “Les parades en crestall“, “Disseny col·lectiu de l’hort escolar“, “Eines de gestió col·lectiva de l’hort“, “Plantes que curen plantes” i “La fertilitat del sòl“.  A més, també oferim serveis d’assessorament de forma anual o puntual (disseny, salut a l’hort, activitats educatives, etc.)

Extraescolars

Hortejant us ofereix tres extraescolars pel curs 2015-2016: ReciclArt, Del camp al plat i Organic Gardening. ReciclART rake3 està dividida en tres trimestres: Reciclatge creatiu, Viure amb menys residus i Hort reciclat. L’extraescolar aborda el reciclatge, la reutilització, la reducció i la recuperació de residus des d’una vessant creativa i transdisciplinar. Si voleu més informació descarregueu-vos el dossier aquí.

A l’extraescolar Del camp al plat introduïm als nens i nenes en el món de la cuina i de l’alimentació a partir de l’experimentació i la creativitat. Ens aproximarem a la cuina, tot fent el recorregut per allò que passa des que cultivem l’aliment al camp fins que arriba al nostre plat. Si voleu més informació descarregueu-vos el dossier aquí.

Organic gardening és una extrasecolar d’anglès a l’hort escolar. L’hort educatiu és una eina per a l’aprenentatge de les llengües des de l’experiència creativa i la immersió en connexió amb la natura: s’aprèn fent! Us proposem fer les activitats a l’hort en anglès amb l’objectiu d’aprendre l’idioma des de la pràctica i la quotidianitat.

Ciències a l’hort

Anàlisi fisicoquímic del sòlL’hort és un espai ideal per aprendre matemàtiques, física, química, biologia i ecologia, entre d’altres coses, des de la pràctica. Per exemple, ens podem preguntar: Com dissenyem el reg perquè totes les plantes tinguin l’aigua que necessiten? Quina és la taxa de creixement de les nostres plantes? Per què les fulles es tornen grogues? Per què no tirem pesticides al nostre hort? Dissenyem i realitzem tallers amb continguts dels currículums escolars de les diferents assignatures dirigides a totes les edats.

 

Creativitat i natura

A l’hort no només fem de  pagesos i pageses també  podem construir nius per ocells, hotels d’insectes, decorar l’espai, utilitzar-ho com a escenari de jocs o representacions teatrals. A l’hort, tothom pot trobar el seu lloc i experimentar la creativitat artística! Proposem fer tallers creatius i artístics vehiculats i contextualitzats a l’hort com ara “Fem un hotel d’insectes!” o “Teatre a l’hort”.

Plantes medicinals i aromàtiques

alambicLes plantes medicinals i aromàtiques tenen un paper molt important a l’hort ja que són un punt d’atracció pels insectes pol·linitzadors. A més, aquestes plantes tenen una multiplicitat d’usos per la nostra salut. Us proposem una sèrie de tallers per introduir-vos en el meravellós món de les plantes medicinals, tot aprenent a destil·lar plantes, fer preparats casolans o fent sortides per reconèixer les plantes del nostre entorn més proper i les seves propietats.

Elaborats i preparats naturals

unguents 4A partir de productes que recollim de l’hort podem fer una colla d’elaborats com ara licors, melmelades, sals d’herbes o amanides silvestres! Però també alguns productes de cosmètica d’ús diari com la pasta de dents. No us podeu perdre aquests tallers per aprendre a elaborar els nostres propis productes a partir del que recol·lectem a l’hort!

Tastets agroecològics

cistella

Sabem com es produeixen els aliments que mengem? Què hi ha darrera un supermercat? Mengem el que realment volem? Suggerim xerrades i tallers participatius per analitzar i repensar conjuntament sobre els nostres hàbits alimentaris. Quins diferents models de producció, distribució i consum existeixen? També organitzem sortides a projectes agroecològics del territori per tal de que conegueu de primera mà com es produeixen aliments sans, respectuosos amb el medi ambient i amb les persones.

Cooperatives de consum ecològic

expoT’acompanyem en el procés de crear una cooperativa de consum ecològic allà on vulguis i et posem en contacte amb els productors locals més propers. També fem xerrades per promoure el consum crític i ecològic als menjadors escolars o en altres àmbits.

 

A mida!

a mida 4

Si el teu centre o comunitat educativa té uns requeriments específics i cap de les opcions que us plantegem s’adeqüen a la vostra situació concreta, contacteu amb nosaltres i en parlem!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s